Flawless Whisper

Luna martie a fost una extrem de agitată. Vestea că George Michael va concerta la București nu m-a luat chiar prin surprindere (auzisem ceva zvonuri și speram că-și va prelungi turneul început în 2006), însă doream să mă asigur că intru în posesia biletelor din prima zi de vânzare. Drept pentru care, în ziua de vineri, 30 martie – data anunțată pentru începerea vânzării biletelor – m-am postat de la ora 10 AM la o coadă neverosimilă formată din circa 20-30 de fani (și fane). N-am reușit să le cumpăr chiar atunci fiindcă organizatorii nu le tipăriseră încă – așa că m-am ales doar cu rezervare. Două zile mai târziu am intrat în posesia lor. Au costat o grămadă de bani – eram pregătit, însă, să ipotechez casa sau să-mi vând laptopul ca să-l văd pe George Michael live la București. Ah, am uitat să precizez – George este cântărețul meu preferat all time.

După o așteptare cruntă de aproape 2 luni, a venit și ziua magică – 31 mai. Am ajuns la stadionul “Lia Manoliu” cu vreo 4 ore înainte de a începe concertul propriu-zis, și am avut emoții teribile din cauza vremii – a plouat insistent până cu o oră înainte de a începe the main event. Organizarea n-aș putea spune că a fost cine știe ce, însă berea și Coca-Cola nu au lipsit. După o abilă căutare și un pic de noroc, m-am ales chiar cu o șapcă și două tricouri originale cu însemnele lui George Michael. În acest răstimp, a trebuit să-i suport pe Simplu și Loredana Groza care s-au produs pe cele două colțuri ale scenei, fără să impresioneze prea mult. Ba chiar micuța Loredana a căzut spectaculos la finalul mini-concertului său, în drumul către ieșire.

Cu cinci minute înainte de ora 21:00, când întunericul începea să-și facă apariția – luminile s-au stins și acordurile piesei Waiting (Reprise) – deh, cunoscătorii o știau! – încep să se facă auzite, cu George Michael cântând din culise. Pe impresionanta scenă licăreau tot felul de culori amestecate, însă palide și tremurânde. La finalul piesei se deschide o trapă chiar în mijlocul scenei – precum un sas al unui OZN – și apare, în sfârșit, cel pe care am așteptat 20 de ani ca să-l văd în carne și oase.

Ne-a salutat, ne-a mulțumit pentru cei 25 de ani de carieră și ne-a îndemnat să cântăm împreună cu el. Începe Flawless, una din piesele mele preferate și nu se mai poate sta jos, cu toții dansăm și cântăm împreună cu George. Au urmat alte piese senzaționale: Praying For Time, Star People, Fastlove, Amazing, o piesă din perioada Wham! (Everything She Wants), Father Figure, An Easier Affair și Shoot The Dog (un pamflet americano-britanic cu Tony Blair și George W. Bush în chip de nașparlii).

Cu toate că de la bun început am fost uimit dar mulțumit de cantitatea impresionantă de lume bună prezentă la concert, am fost totuși oarecum neplăcut surprins de faptul că spectatorii nu prea știau melodiile și eram cam singurul care asigura audience vocals la tribuna în care mă găseam. Dar ce mai conta! Până la pauză n-am putut să stau locului, a fost fabulos.

Pauza de 20 de minute ne-a oferit un clip proiectat direct pe scenă și o așteptare relaxată, însă numărând secundele. Partea a doua a concertului a început cu George îmbrăcat în blugi și piese absolut minunate: Faith (pe scenă rulau imagini din clipul piesei de acum – o tempora! – 20 de ani) și mai apoi cu Too Funky, Outside, Spinning The Wheel (rearanjată splendid), Waiting For That Day, un alt intermezzo din perioada Wham! – I’m Your Man (din nou într-un aranjament orchestral superb) – și You Have Been Loved. Din când în când mă întrebam singur dacă nu cumva visez.

La un moment dat, George mulțumește publicului pentru cei 25 de ani de carieră și după ce ne strigă “Goodbye Bucharest! Thank you very much!” pleacă în culise. 10 minute am aplaudat și am strigat “come back!” și “Freedom! Freedom!” (pe care nu o cântase…). Bineînțeles, George Michael revine și – în isteria generală la care eram și eu părtaș – ne delectează cu Freedom 90 după care luminile se sting în întregime, lăsându-ne să aplaudăm și să țipăm cât ne țineau plămânii. Oare nu a uitat ceva?

Deodată, scena se luminează în portocaliu – și în mijlocul ei apare George Michael, învăluit în acordurile inconfundabile ale saxofonului din Careless Whisper. Era cât pe-aci să izbucnesc în plâns, ca să nu zic că eram aproape de un infarct. Cu ochii umezi și gura cât pâlnia, am cântat absolut toate versurile cântecului, de la primul până la ultimul… I’m never gonna dance again / Guilty feet have got no rhythm / Though it’s easy to pretend / I know you’re not a fool / Should’ve known better than to cheat a friend / And waste the chance that I’d been given / So I’m never gonna dance again / The way I danced with you… și mai apoi mi-am luat la revedere – împreună cu tot stadionul – de la cel mai iubit dintre cântăreții în viață. Știam că ne vom revedea curând, pe iPod sau pe DVD player, dacă nu cumva la un viitor concert în România sau prin apropiere.

n.a.: titlul post-ului este un joc de cuvinte – combinație între titlurile pieselor Flawless (fără cusur) și Careless Whisper (suspin fără griji), rezultă “suspin fără cusur”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *