Acei oameni minunați și mașinile lor virtuale

Spre sfârșitul anilor ’90, odată cu dezvoltarea internetului și – ulterior – a fișierelor mp3 și DivX, a apărut o nouă formă de voluntariat: dezvoltarea de aplicații și websites ce ofereau resurse gratuite de muzică, filme, imagini și altele pe internet. Pirați, desigur, însă nimic altceva decât răspunsul societății (civile?) la prețurile exagerate ale CD-urilor și DVD-urilor și ofertele restrânse de pe anumite piețe.

Astfel, au apărut aplicații precum Winamp, Morpheus, Kazaa, Napster și nenumărate site-uri precum Downloads.nl, mp3.com. Unele nu mai sunt ce-au fost: Audiogalaxy, Mininova, CoolTV etc. încă funcționează, însă drastic modificate din cauza problemelor de copyright. Totuși, chiar dacă pionierii file-sharing-ului și download-ului s-au pensionat, pot fi mândri de urmașii lor.

O avalanșă de site-uri, aplicații, link-uri, facilități s-a prăbușit în ultimii ani peste utilizatorul nevinovat de internet. Computerul a devenit principalul instrument de entertainment la domiciliu, iar costurile… minime sau deloc. Dimineața, înainte de a pleca la serviciu, în loc să citești ziarul consulți site-urile preferate să verifici dacă au apărut torentele mult așteptate.

Microbiștii frustrați că nu pot vedea la TV meciurile de fotbal pe care le doresc pot vizita site-ul HDsport unde le pot viziona live. Foarte util dacă ești client UPC (deci frustrat!) sau Dolce, de exemplu.

Dacă nu e nimic la TV, ești șomer de lux sau pur și simplu te plictisești – atunci îți faci cont (suma se plătește prin SMS și este derizorie) la VPlay și profiți de cea mai impresionantă colecție de seriale complete și video clipuri, actualizată fără cusur.

Pe Addic7ed – cel mai accesat site dedicat subtitrărilor și traducerii acestora – găsești titrări și pentru cele mai obscure seriale posibile. În plus, subtitrările sunt postate la ore sau chiar minute (!) după difuzarea unui episod dintr-un serial în SUA, chiar înainte de apariția torentului corespunzător. O echipă formată din voluntari – probabil multinațională – extrage subtitrările din înregistrarea unui mediabox, o corectează și începe procesul de traducere în mai multe limbi. Uneori, traducerea devansează torentul! Addic7ed nu este singur pe lume, mai sunt și alte site-uri similare (cum ar fi titrări.ro), însă este – fără îndoială – cel mai eficient. Și admirabil, desigur.

Dacă Addic7ed şi titrări.ro îţi oferă subtitrările, EZTV îţi furnizează episoadele! Un site actualizat zilnic cu torentele cele mai căutate, inclusiv în variante HD (720p).

Pregătiți sticlele de tequila, Coca-Cola și Jack Daniel’s: petrecerea poate începe oricând! Pe Disco Imperium un necunoscut (olandez, probabil) a lansat un adevărat post TV – bazat pe tehnologia Veetle – ce difuzează muzică disco non-stop. În plus, clipurile sunt mixate ca într-o veritabilă video-discotecă!

Wikipedia: enciclopedia la îndemână, IMDb: biblioteca de filme, Bearshare: muzică gratis și multe altele sunt alte câteva proiecte pro bono care mi-au schimbat viața și mi-au îmbunătățit preocupările. În bine. Poate ar fi bine să și învățam ceva din modul în care au fost create și funcționează bine-mersi în continuare.

2 Replies to “Acei oameni minunați și mașinile lor virtuale”

  1. „Lupta” se duce nu numai pe tărâmul gratuității accesului la aceste servicii ci, mai ales, a LIBERTĂȚII (deschiderii) acestor date. Wikipedia este un exemplu minunat: conținutul de informație este oferit sub o licență Creative Commons care permite libera reutilizare.

    E nevoie, deasemenea, să avem aceste fișiere multimedia în formate care să nu necesite un anumit soft (proprietar, scump) pentru a le vedea/asculta.

    Fundația pentru Software Liber și Mozilla promovează formatele OGG Vorbis (audio), OGG Theora (video) și WebM ca alternative libere, deschise la „clasicul” MP3:

    http://www.fsf.org/campaigns/playogg/en/
    http://blog.mozilla.com/blog/2010/05/19/open-web-open-video-and-webm/

    Și în România se fac acum demersuri pentru date deschise (open data) în zona guvernamentală:

    http://apti.ro/notiuni-despre-date-publice-deschise
    http://www.apti.ro/proiect-deschis-eRomania
    http://www.apti.ro/neutralitatea-internetului-amendament-lege

  2. Sincer, eu nu as putea trai in tari ca Japonia unde nu poti asculta muzica pe youtube din cauza ca se descarca niste fisiere temporar. In ceea ce priveste Romania, noi stam inca ok la libertate si gratuite (desi acestea tehnic vorbind nu sunt neaparat legale).

    P.S. mersi pentru informatii.
    __________
    Valentina de la televiziune online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *